Translate

27 juni 2005

De Rusluie

Vandaag een bezoek gebracht aan het alleraardigste oudheidkundig museum in Vriezenveen. Het had een speciale aanleiding: Vorig jaar schreef het museum eem prijsvraag uit, omdat ze zochten naar een geschikte slogan voor het museum. Vele inzendingen waren het resultaat, maar er kon er maar één winnen. En dat werd die op bijgaande afbeelding. En laat ik nou de inzender daarvan zijn geweest! Trots als een aap natuurlijk toen ik ervan hoorde. En een uitnodiging voor een bezoek aan het museum op zak, wat er dan vandaag van is gekomen. Mijn vrouw en ik werden uiterst vriendelijk ontvangen door de beheerder en 2 bestuursleden van het museum. We kregen ook nog een paar relevante boeken als prijs. Maar wat heb ik met Vriezenveen en de Rusluie? "Veel" mag ik wel zeggen. Een van mijn acht betovergrootvaders was Engbertus Engberts (1798-1871), een van de bekendste Rusluie. Ook zijn portret is in het museum te bewonderen. De genealogie Engberts is op mijn website te vinden. Ook andere bekende Vriezenveense Rusluie komen in mijn kwartierstaat voor. Wist u, dat Karina Meeuwse over de Rusluie een TV-film heeft gemaakt (en een boek)? En dat over het wel en wee van deze mensen ook wel meer is gepubliceerd? Ga vooral eens naar Vriezenveen en neem een kijkje in het museum, nu het nog kan. Want door geldproblemen is de toekomst ervan helaas niet gegarandeerd. Hier de website van het museum.

Geen opmerkingen: