Translate

3 november 2006

Filmheld

Op 17 november 1992 overleed hij aan de gevolgen van een gebroken heup, 98 jaar en een week oud. Wie? Daan Keppel Hesselink natuurlijk, wie anders! Een heel bijzondere man, die enkele maanden eerder nog door de krant werd geïnterviewd in verzorgingstehuis Vreedenburg te Arnhem. Een ras-entertainer, die in 1932 de revue schreef voor de 40-jarige voetbalclub Vitesse en in 1917 al acteerde tijdens de feestavond bij het zilveren jubileum van die club. Deze week kwam ik er achter, dat hij in 1919 ook acteerde in films van F.C.W. Jordans ("Wilde haren" en "De gestreepte domino"), waarbij de toen 16-jarige Jeanne van Tussenbroek, met wie hij in 1929 trouwde, zijn tegenspeelster was. Na een (kinderloos) huwelijk van 60 jaar overleed Jeanne, tot Daan's groot verdriet.

Daan was niet alleen filmheld, entertainer en showman, maar ook sporter. Op het onderdeel schoonrijden (op de schaats dus), dat ook bij Vitesse werd beoefend, werd hij twee maal nationaal kampioen: eenmaal individueel en eenmaal bij het schoonrijden voor paren (samen met zijn Jeanne!). In 1938, toen Beatrix werd geboren, maakte hij een revue voor een operettegezelschap en koor en voerde regie over ongeveer honderd man. Wat hij bijna nog het liefste deed, en dat tot het eind van zijn leven, was declameren en zingen. Hij werd niet voor niets de 'Toon Hermans van Vreedenburg' genoemd. Regelmatig gaf hij een One Man Show.

Van beroep was Daan eigenlijk wijnhandelaar, later medewerker van de Arnhemse VVV. Samen met Jeanne zorgde hij voor advertenties in het blad Hervormd Arnhem en de Betuwe. In latere jaren is hij zich zeer sterk met het christelijk geloof gaan bezighouden. Vandaar zijn andere bijnaam: 'Des Heren wonder-Daan'. Met de Kerst 1992 zou hij het evangelie opzeggen, maar enkele weken daarvoor kwam er een eind aan zijn aardse leven. En niet te vergeten, Daan was de jongste broer van de sneltekenaar en karikaturist
Mr. Max, over wie ik vorig jaar al schreef.

Op de foto rechts Daan Keppel Hesselink, links mijn vader Herman Gijsbert Hesselink ca. 1991.
Foto: W. Hesselink-Schraa.

1 opmerking:

Anoniem zei

Oom Daan nog bezocht vlak voor zijn dood in Vreedenburg; ook toen herinner ik me dat hij een lang gedicht geheel uit het hoofd declameerde, erg indrukwekkend. Helder en ver boven de 90. Daat teken ik ook voor! JMKH (zijn achterneefje)