Translate

26 november 2006

Viëtor

U hebt haar hier al eens ontmoet, toen ze al tegen de zeventig liep: Mijn betovergrootmoeder Egberdina Anna Viëtor. Nu een fotoportret van haar toen ze nog een stuk jonger was (rond de veertig? Dan is dit een portret uit 1860!) en ik moet zeggen, zij was zeker geen onaantrekkelijke vrouw. Ergens heeft zij iets Mona Lisa-achtigs. Geboren in Winschoten op 11 juli 1819 als dochter van Jan Fresemann Viëtor en Jantien Haitzema, trouwde zij op 20-jarige leeftijd met Herman Gijsbert Keppel Hesselink (1811-1888). Uit dit huwelijk werden 14 kinderen geboren, waarvan enkelen jong zijn overleden. Zij overleed op 4 oktober 1902 in het Gelderse Renkum. Viëtor is Latijn voor "Kuiper" of "Kuipmaker" (vergelijkbaar met de Duitse benaming Böttcher, ein Bottich is een kuip). De oudst bekende naamdrager, Gerhard Viëtor, geboren ca. 1570 in het Oostfriese Filsum, was predikant en mogelijk is hij het, die als eerste deze latijnse vorm van de naam gebruikte. Veel dominees deden dat zo, het begon vaak al bij de inschrijving op de universiteit. Van Egberdina Anna's voorvaderen zijn een aantal portretten bewaard gebleven, die ik bij gelegenheid hoop te kunnen laten zien. Kiek mol wedder in!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Meneer Vietor.

Mijn naam is Paul Prinsen, en ik ben bezig met een studie die zich concentreert op het leven van twee achter tantes die in het vrouwen kamp Ravensbruck in 1944 zijn vermoord. Als onderdeel daarvan ben ik bezig de achtergrond van de familie na te speuren.
Hun moeder was Hermina Woutera Vietor, dochter van Anna Elisabeth Hesselink (telg 10) en Berend Haitzema Vietor (eerste) kind.
U stamt dus af van Herman Hesselink (telg # 7) en Egberdina Vietor (tweede kind.
Mijn tantes, en daardoor U en ik hebben dus twee gemeenschappelijke voorouders, Vietor en Hesselink.

Hermina Vietor trouwde met Wijtze Gorter uit Sneek, die rechter was in Winschoten, Assen en later raadsheer in den Bosch, weer later President van de rechtbank in Dordrecht. Zij hadden vier kinderen Titia en Dora (oudste en jongste, de “tantes) en twee zonen: Berend, die naar Amerika verhuisde (zijn zoon werd dean van de University of Hawaii, en Willem die Kapitein werd op de grote vaart (mijn grootvader).
Wijtze overleed toen de kinderen nog vrij jong waren, en zij werden door “tante Modderman” opgevoed, en snel aan het werk gezet.

Als U dat leuk vindt, kan ik U de jeugd beschrijving doen toekomen van Titia Gorter, waar veel familie in beschreven staat (Hesselink, Modderman, Vietor, etc). Het is digitaal, dus kan via E-mail. Misschien heeft U informatie wie wie is. Wie is Banier bv.?

Verder bestaat er een boek (wat ik heb) “het geslacht Vietor” dat terug gaat tot ca 1570. Vietor komt uit Duitsland, en de Reformatie, wat U ongetwijfeld al wist. Ook had een “Moderman” een drukkerij, en is er een telg “Johan Enschede”. Ik neem aan dat het geen toeval is dat die naam op ieder Nederlands paspoort staat. Zo vind je steeds leuke dingen.

Hartelijke Groet
Paul Prinsen
PrinsenPaul@Yahoo.com
Medford, Oregon, USA

Leo Viëtor zei

Beste Gijs Hesselink,

U heeft een zeer interessante blogspo(r)t, waar u zo t ezien veel werk in heeft gestoken.

Mijn Oom Wilco Viëtor heeft veel onderzoek gedaan naar de familie Viëtor (Kuipmaker) en zal zeker geïnteresseerd zijn.
Ik zal zorgen dat hij in contact komt met uw 'schepping'.
Hij heeft namelijk geen internet.

Met vriendelijke groet,
:-)
Leo Viëtor

Leo Viëtor zei

Beste Gijs Hesselink,

Mijn Oom Wilco Viëtor is helaas
vrij onverwacht overleden op 24 april 2007.
Het is mij niet meer gelukt om hem in contact te brengen met uw blogspot.

Met vriendelijke groet,
:-)
Leo Viëtor

Anoniem zei

any content coming ?

Bavius van Hylckama zei

Beste Gijs Hesselink,
Met plezier heb ik op uw blog rondgesurft, interessante berichten!
Ik vond uw blog vanwege een zoekactie in Google naar Tita en Dora Gorter. Misschien leuk voor u om te weten, het Verzetsmuseum in Amsterdam opent op 9 juni 2011 een tentoonstelling over borduurwerken die door vrouwen in gevangenschap zijn gemaakt. Daarbij ook borduurwerk van Titia Gorter. Zelf ben ik in Titia geïnteresseerd omdat ze voorkomt in de parenteel van Arend Evertsz uit Joure, waarmee ik me al jaren bezighoudt.
Met vriendelijke groet,
Martha Kist

Anoniem zei

Beste Gijs Hesselink,

Ik zie dat u bezig bent met de stamboom Viëtor, hier zou ik graag meer over weten en ik hoop dus dat u mij misschien informatie kan geven over mijn familie, mijn naam Ilse Viëtor en het laatste roots weet is dat mijn opa Hendrik Viëtor heette, 3 kroegen in Utrecht had, hertrouwd is met een mevrouw Bergmans, die destijds 2 dochters had,
ik hoop ten zeerste dat u mij kan helpen.
met vriendelijke groet, Ilse Viëtor.

Gijs Hesselink zei

@Ilse Vietor,
Helaas is mij deze persoon onbekend. Graag wat meer info indien mogelijk. Er is een belangrijke familie Vietor uit Amsterdam, die niet door mij is onderzocht. Uw opa zou daar heel goed toe kunnen behoren.