Translate

7 april 2007

Coolsingelziekenhuis

Dit is een in 1911 verstuurde ansicht van het Coolsingelziekenhuis in Rotterdam. De geplakte postzegel is er een van 1 1/2 cent! Mijn vader Herman Gijsbert Hesselink zou deze ansicht ook zeer hebben gewaardeerd vanwege de afgebeelde electrische tram (hij was een echte spoorweghistoricus). Maar ik vind het daarom ook een aardig plaatje, omdat een naamgenoot van mijn vader, de op 17 januari 1837 in Tubbergen geboren Herman Gijsbert Hesselink, stadsgeneesher van Almelo, in 1880 door de gemeenteraad van Rotterdam werd benoemd tot geneesheer-directeur van dit ziekenhuis. Of de raad daar achteraf zo blij mee was is de vraag. Onder zijn directoraat zou het ziekenhuis (maar dat lag zeker niet alleen aan hem) zijn oude glorie verliezen en een 'alledaags' ziekenhuis worden. Hij was een grote, statige verschijning, rustig en kalm, met weinig gevoel voor humor. Hij was weinig bereisd en op het provinciale af. Streng, maar rechtvaardig. Hij kwam zeker wat arrogant over en had een voorliefde voor ingewikkelde, in het Latijn geformuleerde diagnoses. Wat denkt u van: "Emphysema subcutaneum totius fere corporis post punctionem capillarium de medico extra nosocomium"? Het klinkt nogal erg. Nog een aardig verhaal (nou ja, aardig...): In 1899 waren patientes aan het bijklussen, terwijl ze in hun ziekenhuisbed lagen. Bijvoorbeeld een teringlijdster in de laatste fase van haar ziekte, die een baljapon aan het naaien was. Directeur Hesselink verbood dit, vanwege het gevaar voor overmatige inspanning. Bovendien zouden de waaksters de patientes voor 'dwangarbeid' kunnen gaan misbruiken. Diezelfde waaksters plachten soms het eten van de patienten zelf te verorberen, dan wel dit aan de hoogstbiedende op zaal te verkopen.

Dr. Herman Gijsbert Hesselink overleed in Rotterdam op 7 april 1901. Hij liet een weduwe en vier kinderen na. Zijn zoon heeft zelf als arts in het Coolsingelziekenhuis gewerkt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"Emphysema subcutaneum totius fere corporis post punctionem capillarium de medico extra nosocomium" wil zeggen:
"Onderhuidse opgezwollenheid van bijna het gehele lichaam na een punctie van de haarvaten door een arts buiten het ziekenhuis."
Zie www.patientenplein.nl:
Soms wordt de lucht in de onderhuidse weefsels geperst, waardoor de huid opzwelt en bij druk een knisperend gevoel geeft (subcutaan emphyseem). Soms zwelt de patient hierdoor helemaal op en ziet er uit als een "Michelinmannetje". Hoewel het een indrukwekkend gezicht is is het ongevaarlijk, de lucht verdwijnt na enige tijd spontaan.
Hoe je van bijv. een vingerprik (daarmee verkrijgt men capillair bloed) er uit kunt gaan zien als een Michelinmannetje ontgaat mij, maar kennelijk zag dokter Hesselink een verband!

Richard Keijzer zei

Getsie,

Nu ik de Nederlandse vertaling lees vind ik de diagnose nog een stuk enger. Ik had zelf al een poging tot vertalen gewaagd, maar werd op het verkeerde been gezet door het capillarium. Ik dacht aan ontplofte haarvaten, maar nee dus.