Translate

15 maart 2008

Computergenealogie

In 1990 ben ik begonnen met het regelmatige gebruik van de personal computer, voornamelijk voor zakelijke toepassingen. Maar korte tijd later herontdekte ik de genealogie en kwam ik erachter, dat het apparaat ook voor het uitoefenen van die hobby uiterst waardevol was. Zo werd ik actief op BBS'en (Bulletin Board Systemen), een soort eerste generatie discussiegroepen en ik denk dan aan sysop's als Willem Lanfermeijer, Rob Hubert en was de derde niet Robert Poot? Vervolgens schafte ik als NGV lid al spoedig GensData D90 aan, wat ik na enige jaren inruilde voor Pro-Gen. Ik zou nu niet meer zonder kunnen. Verder werd ik lid van de Afd. Computergenealogie van de NGV, wat ik 14 jaar lang zou blijven tot de crisis eind 2005, toen de besturen van de NGV en de afd. Computergenealogie een conflict hebben laten escaleren, met een uiterst vervelende breuk als gevolg. Uit protest heb ik toen mijn lidmaatschap opgezegd en ben later ook niet meegegaan naar de nieuwe Genealogische Computer Vereniging (GCV). In het najaar van 2005 had ik mij nog bereid verklaard voor het blad GensData een column te verzorgen. Mijn eerste bijdrage 'Tijdreizen' is toen echter niet daar verschenen, maar in plaats daarvan op dit blog. Als lid van de HCC ben ik ook al jaren lid van de afd. Genealogie, uitgever van het blad Gens Humana.

Vorige week ontving ik een persbericht, waarbij aangekondigd werd, dat de GCV zal fuseren met, en feitelijk opgaan in, de afdeling Genealogie van de HCC. Ik vind dat een goede ontwikkeling. Wat moeten we met al die verschillende clubjes, die in feite dezelfde doelstelling hebben? Ik zie ook niet meer zo het nut van de afd. Computergenealogie van de NGV. Laat de NGV eindelijk computer gerelateerde onderwerpen opnemen in het verenigingsblad Gens Nostra en laten de leden, die meer willen, lid worden van één (1) landelijke vereniging van computeraars/genealogen. Het zou de structuur en kwaliteit van het genealogische landschap in Nederland zeker ten goede komen.

1 opmerking:

Richard Keijzer zei

Tsja,

En weer wordt er een hokje volgezet, met daar tegenover natuurlijk weer een ander hokje. In gewone taal de HCC versus de NGV. Gezien enkele ervaringen uit het verleden heb ik mij ooit voorgenomen om NOOIT meer iets met de HCC van doen te hebben. Het moment is dan ook daar, dat ik de GCV loslaat en ze veel succes wens onder de paraplu van de HCC. Mijn energie kan ik beter gebruiken voor andere dingen, zoals onderzoek en het maken van veeeeeeel foto's.