Translate

14 december 2008

Bomen

Ik heb wat met bomen. Gedeeltelijk zal dat genetisch zijn bepaald, want mijn grootvader Engbertus Hesselink (1879-1930) was houtvester en de directeur / oprichter van het Rijksbosbouwproefstation in Wageningen. Als wetenschapper wist hij echt alles van grove dennen, om maar eens wat te noemen. Maar bomen hebben, zoals wij allemaal weten, ook iets met genealogie te maken, stambomen zogezeid. Of boomstammen, zoals ik ze ook wel noem. Toen ik bijna 10 jaar geleden met een eigen website begon, had ik niet voor niets dit plaatje als logo gekozen

met als wapenspreuk: "Zonder mensen geen boom....." Is waar, toch? Op internet zocht ik zojuist naar iets vergelijkbaars om te kunnen gebruiken in de titel van GIJS'geneaLOG. Echt wat geschikts ben ik nog niet tegengekomen, maar ik vond wel bovenstaand heel grappig duoplaatje op dit weblog. Er worden spreekwoorden en gezegden uitgebeeld. De resolutie is niet geweldig, daarom is de tekst misschien niet goed leesbaar. Er staat: "Wat ben ik toch een boom van een kerel". Toen dacht ik: "Dat is precies ook, wat een stamboom is. Een boom van een kerel!" Zo'n vent was bijvoorbeeld Herman Hesselink (ca. 1619-ca. 1673), mijn oudst bekende voorvader in directe mannelijke lijn. Wist hij veel, dat hij uiteindelijk deze boom zou gaan opzetten? En als we het dan over het opzetten van een boom hebben, dan moet ik ook denken aan genealogische discussiegroepen, waar heel wat afgeboomd wordt. Een goed voorbeeld is soc.genealogy.benelux.

Zo, nu is eerst de kerstboom aan de beurt.

Geen opmerkingen: