Translate

28 april 2010

Dropbox

Sinds een jaar werk ik nu op een Apple computer, thuis voornamelijk op een Mac mini, onderweg op een Macbook. En ik moet zeggen, na wat onwennigheden in het begin loopt het zaakje gesmeerd. De problemen met vastlopers zijn weliswaar niet geheel ten einde, maar wat een verademing na al het gedoe met de PC waarop Vista was geïnstalleerd (en andere PC's met alle voorgangers van Windows Vista, tot en met Windows 3.1). Geef mij eigenlijk dan toch maar liever DOS, waarmee ik nog ben opgegroeid.

Zowel op de Mac mini als op de Macbook heb ik het genealogische programma Reunion gezet, waar ik heel tevreden mee ben. Maar werken met twee computers heeft wel zo zijn nadelen en beperkingen. Wat je nodig hebt is namelijk een en dezelfde database (qua inhoud), waarmee met beide computers kan worden gewerkt. Een optie is het gebruik van een USB stick, waar de bestanden zijn opgeslagen. Ga je de andere computer gebruiken, stop de stick dan daarin en problemen zijn zo goed als uitgesloten. Je hebt immers echt maar 1 fysiek bestand, dat wordt bewerkt. Maar eigenlijk wil je toch werken vanaf de harde schijf en zoek je een geliktere oplossing om ervoor te zorgen, dat het bestand op de mini en op de laptop steeds identiek aan elkaar zijn. Als het kan automatisch. Uiteraard is het wel mogelijk om via het lokale netwerk een gegevensbestand van de ene naar de andere computer te kopieren.

Eind januari kwam mijn zoon met de ideale oplossing: Dropbox. Installeer dit op beide computers en de bestanden worden continue gesynchroniseerd. Het werkte meteen en was het ei van Columbus. Totdat het mis ging en conflicterende bestanden werden gerapporteerd. Dat kwam kennelijk daardoor, de op een gegeven moment beide computers tegelijkertijd werden gebruikt en Reunion daarbij open stond. Toen werkte het niet zoals gedacht. Handmatige correctie van de gewijzigde gegevens werd noodzakelijk. Een foute database is het laatste, dat je wilt hebben. Per slot van rekening is daar 20 jaar met grote zorgvuldigheid aan gewerkt.

Een aantal malen heb ik met deze problemen te maken gehad en soms bleven deze zelfs onopgemerkt. Verleden week bleek mijn voorvader Nicolaas Hendrik Phillipson (1761-1803) plotseling 2 moeders te hebben, zijn echte en een andere (pas ingevoerde) vrouw, die in de plaats was gekomen van zijn vader Tobias. De laatste was compleet uit het bestand verdwenen. Alle alarmbellen zijn toen gaan rinkelen en even had ik helemaal geen zin meer in mijn genealogische hobby. Wat een ellende! Want nu moet ik terug gaan naar het bestand, zoals dat was voor Dropbox werd geinstalleerd en vervolgens alle honderden wijzigingen, die sindsdien hebben plaatsgevonden gaan proberen te reconstrueren. Gelukkig maak ik wel gebruik van de Time Machine en is de prullenbak niet geleegd. Reunion houdt zelf bij, wanneer een persoonskaart is gewijzigd, dus ik kan nagaan, welke dat sinds januari zijn geweest. Het moet te doen zijn, maar het wordt een heidense klus.

Dropbox laat ik vallen als een baksteen.

Het was even zoeken naar een passende illustratie!

Geen opmerkingen: