Translate

9 juli 2012

Levenloos uit de Singelgracht opgehaald

Veltmaat neemt een voorname plaats in mijn kwartierstaat in. Dat in twee opzichten: ten eerste was Marthe Nicolette Veltmaat (geb. Haarlem 1841, overl. Middelburg 1940) een van mijn overgrootmoeders, maar Veltmaat was ook een welvarende, voorname familie, waarbij de Amsterdamse makelaar Hendrik Jan Veltmaat (1729-1806) vermoedelijk de basis voor het aanzienlijke familiekapitaal heeft gelegd.
Bernardina Margaretha Foscea van Tright
Mijn overgrootmoeder had één broer, namelijk de naar zijn grootvader vernoemde Hendrik Jan (1843-1886), die boekhouder was van de Overijsselsche Beetwortelsuikerfabriek te Lemelerveld. Deze trouwde te Deventer op 15 juni 1871 met Bernardina Margaretha Foscea van Tright, geboren te Deventer op 5 juni 1850. Het echtpaar kreeg 8 kinderen (waarvan 2 doodgeboren en 4 anderen jong zijn gestorven). Een tragisch leven dus, wat dat betreft. Hendrik Jan stierf ook al op tamelijk jonge leeftijd (43 jaar oud), waardoor Bernardina op 36-jarige leeftijd weduwe werd. Ze wordt in diverse archieven koopvrouw genoemd, maar waaruit haar handel bestond is mij helaas niet bekend. Een groot deel van haar leven heeft zij in Kampen doorgebracht, maar tussendoor moet zij ook in Heiloo zijn verbleven.

Al een aantal jaren was mij via Genlias duidelijk, dat zij in 1916 te Kampen moest zijn overleden. De juiste datum wordt daar niet vermeld, de Overijsselse archieven blinken wat de gegevens van de Burgerlijke Stand betreft in vergelijking met de meeste andere provincies niet uit voor wat de online beschikbaarheid aangaat. Daar is nog heel wat werk te verzetten. Bijvoorbeeld Groningen, Friesland en Drenthe zijn daarin veel en veel verder. Maar sinds enige tijd is het toch relatief gemakkelijk om de aanvullende gegevens op internet te vinden. De site www.familysearch.org heeft namelijk scans van vrijwel alle geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes van heel Nederland online gezet en dus ook die van Kampen. De kunst is nu vooral om op een soepele manier de gezochte akte te vinden. Daar voorziet de site GenVer van Jacques Verheijden in. Zo vond ik dus de overlijdensakte van Bernardina Margaretha Foscea van Tright. Zij overleed op 1 mei 1916 met de aantekening "Levenloos uit de Singelgracht opgehaald". Welk drama daaraan ten grondslag ligt zou ik graag willen weten. Gevallen? Gegooid? Geduwd? Gesprongen? De door mij geraadpleegde online historische kranten geven dit geheim vooralsnog niet prijs. In ieder geval betekende het het einde van een ongetwijfeld tragisch leven.

Mogelijk naar aanleiding van het overlijden kwam zoon Hendrik Jan Veltmaat in 1916 vanuit Sumatra over naar Nederland met het schip 'Vondel'. Op 15 november van dat jaar trouwde hij te Zutphen met Johanna Christina Dietz. Drie jaar later overleed hij te Langsa, Sumatra, 42 jaar oud. Kort daarop keerde zijn weduwe zonder kinderen naar Nederland terug. Zij stierf in 1961.

Merkwaardig genoeg bestaat er in Kampen officieel geen Singelgracht. De "binnensingel" heet Burgwal (Burgel op z'n Kampens), de 'buitensingel' heette in de 19e eeuw Stadsgracht en tegenwoordig Broedersingel.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Beste Gijsbert Hesselink. Voor het vak geschiedenis moest ik een familiewerkstuk maken. Door te googlen op namen die ik wist kwam ik uit bij uw database, geneaal.nl. Toen ik verder aan het zoeken was, zag ik dat uw overgrootvader Cornelius Dasse Keppel Hesselink de broer is van mijn betovergrootvader Hendrik Keppel Hesselink, die getrouwd was met Josine Jonkheijm. Mijn grootmoeder was Albertine Ernestine Krelage, helaas is zij een paar jaar geleden overleden. Eventueel zou ik u kunnen helpen bij het uitbreiden van uw stamboom/database. Groeten, Suzanne de Vries, 15 jaar

Unknown zei

Eventueel heeft u wat aan deze link: http://www.humanitarisme.nl/personen/index.php?m=family&id=I30353

Gijs Hesselink zei

@Suzanne de Vries
Bedankt voor je reactie Suzanne. Als ik verder ergens bij kan helpen dan doe ik dat graag. Daarbij ben ik zeker geinteresseerd in aanvullende gegevens over de Krelages en aanverwante femiles.
Groet,
Gijs Hesselink