Translate

8 november 2007

Naamsverspreiding

Zelf vind ik het heel aardig om de verspreiding van bepaalde familienamen over een land te kunnen bekijken. Er zijn websites, die dat binnen een tel voor je kunnen doen. In Nederland wordt daarvoor gebruik gemaakt van de gegevens uit het telefoonboek van 1993. In België bestaat ook iets dergelijks, terwijl ik er deze week achter kwam, dat het voor Duitsland eveneens mogelijk is. Wie kent voor andere landen soortgelijke websites?

De naam Hesselink komt volgens bijgaande grafiek 689 keer in het telefoonboekvoor. De grootste aantallen zijn te vinden in Enschede, Oldenzaal en Winterswijk. Op basis van dat aantal zou het om 1500-2000 personen kunnen gaan. Klopt dat? Daarvoor zou je de bevolking moeten tellen. Dat wordt sinds tientallen jaren niet meer gedaan, de laatste volledige telling was die van
1947. Op de site van het Meertens Instituut kan per familienaam worden nagegaan, hoe vaak een naam per provincie toen voorkwam. Leuk om het voor uw eigen naam eens te doen. Voor Hesselink (1227) en Keppel Hesselink (11) kom ik voor Nederland op 1238 personen. In België staat de naam 5 keer in het telefoonboek, in Duitsland 169 maal. Het is daarmee waarschijnlijk een middelgrote naam.

3 opmerkingen:

Gijs Hesselink zei

Met dank aan Rob Kuijsten: Voor Italie http://gens.labo.net/en/cognomi/genera.html

Anoniem zei

Met interesse heb ik het artikel gelezen, ben dit artikel tegen gekomen op zoek naar voorouders van moeders kant. De zoektocht begon bij Johan Nicolaas Hellekate en Mietje Kis. Zodoende kwam ik op deze site terecht.

met vriedelijke groet

Joop Siepermann

Anoniem zei

Duitsland:

http://christoph.stoepel.net/geogen/v3/