Translate

26 januari 2008

Blurbarian

Hebt u mij al gefeliciteerd? Ik ben een Blurbarian, goed hè? Vind ik wel tenminste, want ik heb wel eventjes Blurb Booksmart gedownload en geïnstalleerd op m'n PC! Volgens de softwaremakers mag ik mij nu dus een Blurbarian noemen. Het klinkt bijna Armeens.

Blurb dus, een bedrijf dat boeken voor je drukt, die je zelf hebt gemaakt met behulp van Booksmart. Het kan er heel professioneel uitzien op die manier. Voorlezen uit eigen werk wordt zo een peulenschil. Of moet het een prentenboek worden? Kan natuurlijk ook. Blurb is een voorbeeld van een nieuwere internetapplicatie, die Printing On Demand of ook wel Personal Publishing wordt genoemd. Je ontwikkelt een boekwerk (tekst, opmaak, illustrates, layout) en een bedrijf als Blurb zorgt voor de produktie ervan. Diverse formaten zijn mogelijk en je kunt kiezen tussen een hard of een zacht kaft. Het werkt een beetje als Powerpoint of Frontpage, je kunt uitgaan van een groot aantal templates, die je naar eigen inzicht kunt aanpassen. Het ziet er gelikt uit. Eigenlijk kan een kind de was doen, en ik ook. Voor een goed resultaat moet je er tijd, aandacht en liefde in stoppen, maar dat geef je immers iedere baby van je? Wanneer het resultaat je bevalt (advies: maak eerst zelf een print), dan kun je het met behulp van Booksmart gemaakte boek uploaden naar Blurb, die het vervolgens voor je drukt dan wel print, inbindt en je toestuurt. Eén exemplaar of duizend stuks, het doet er niet toe. Kosten: vanaf ca. €10,00 voor 20-40 pagina's.

In de komende tijd ga ik mijn Blurbarian status zeker waar maken. Het is namelijk perfect voor een genealogieboek(je) in een kleine oplage. En wil je er later nog eens enkele stuks bij laten maken, dan is dat geen enkel probleem. Een bewerkte tweede druk zo gezegd. Op deze manier kun je zonder grote financiële risico's ook eens oefenen voor een eventuele latere grote uitgave van een al dan niet genealogisch getint boekwerk. Boekauteur was ik namelijk nog niet eerder. Dat debuut komt er dus, verder verraad ik nog niets. Maar hou de literaire pers in dit jaar wel in de gaten!

Wie al eerder met Blurb of een andere Printing On Demand methode ervaring heeft opgedaan, wordt verzocht dat hier als commentaar te plaatsen.

De illustratie is afkomstig van Geneaknowhow.net.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gijs,

ik heb geen eigen ervaring, maar ben wel zeer benieuwd naar de jouwe, waarom je juist deze hebt gekozen en uiteindelijk ook hoe het bevalt. Ik hoop dat je ons op de hoogte houdt.