Translate

1 mei 2009

Reunion

Het zal rond 1991 zijn geweest, dat ik mijn eerste genealogische software aanschafte en als lid van de NGV lag de keuze toen voor de hand: GD90. Na verloop van tijd voldeed het programma echter niet meer. De uitvoer was best mooi, maar het invoeren was soms een crime, vooral van langere stukken tekst als opmerking bij een bepaald invoerveld. Als opvolger diende zich Pro-Gen aan, dat ik nog steeds gebruik. Het is een uitstekend programma, maar zeker optisch hopeloos verouderd. Het heeft namelijk geen grafische interface, omdat het nog helemaal DOS gebaseerd is. Wel draait het goed op alle 32-bits Windows versies. Het koppelen van mediabestanden (zoals foto's) aan een persoonsrecord vind ik bijvoorbeeld maar een moeizame bezigheid. Al jaren en jaren wacht ik op een Windows versie van Pro-Gen en de Markelose makers ervan zeggen binnensmonds ook al jaren en jaren daaraan te werken, maar het blijft volstrekt onduidelijk, of en wanneer het echt daarvan komt. Heel wat andere software heb ik getest, maar aan alle zaten haken en/of ogen. Amerikaanse programma's werken niet volgens Nederlandse gebruiken. Zo worden voorvoegsels van de achternaam genegeerd en wordt een naam als Van der Berg in een index onder de letter V vermeld. Ik vind dat zeer ergerlijk. Het Nederlandse Aldfaer is gratis en krijgt goede kritieken, maar ik kan er maar niet aan wennen. GensDataPro, een verrre nazaat van GD90, vind ik te ingewikkeld en te weinig intuitief. Afgezien van alle haken en ogen van de diverse programma's zie ik op tegen het omzetten via Gedcom van de gegevens van Pro-Gen naar het eventuele nieuwe programma. Dat gaat namelijk niet altijd vlekkeloos en is handmatig verbeteren vaak noodzakelijk. Bij een bestand van >11000 personen is dat nauwelijks te doen. Vandaar ook mijn jarenlange, maar vergeefse wachten op de Windows-versie.

Sinds mijn laatste verjaardag is alles anders. Toen kreeg ik namelijk een nieuwe computer geschonken en wel een Mac mini (bijgenaamd 'het koekblik van Apple'). Ik stop dus geheel met Windows (wat een zaligheid zal dat wezen!) en ga geheel voor de Mac. Nu moest ik dus wel Pro-Gen gaan vervangen en ik kijk uit naar het werken met Reunion. Bij elkaar kost dat wel meer dan €100, maar dan heb je ook echt wat moois. Vele jaren geleden, toen Reunion nog geschikt was voor Mac en PC (!) had ik al eens daarnaar gekeken en ik was meteen enthousiast. Korte tijd later was het echter alleen nog verkrijgbaar als Mac programma. De Windows versie zou verder door het leven gaan als Generations (met alle Amerikaanse ongewenste eigenschappen van dien; inmiddels is het vrijwel van de markt verdwenen). Voordeel van Reunion is de beschikbaarheid van een goede Nederlandse ondersteuning en een Nederlandse taalmodule met dito conventies. Een stuk goedkoper is iFamily, waar ik een proefversie van heb gedownload. Misschien zal ik er bepaalde mogelijkheden van gaan gebruiken. Mijn ontdekkingsreis in het Mac gebeuren en Reunion in het bijzonder is begonnen. Van der Berg verschijnt al onder de B!

5 opmerkingen:

Ineke zei

jammer dat Reunion niet meer voor windows is, Voor ik ProGen gebruikte was ik begonnen met Reunion. Was een leuk progje, met zeker voor die tijd leuke uitdraaien, ben wel heel tevreden met ProGen, Ik heb ook vanalles geprobeert zoals Gensdata en Haza, maar vind beide niet overzichtelijk op het scherm en ingewikkelder met invoeren dan ProGen, jammer dat het zolang duurt voor er een windows versie van komt. We blijven hopen dat het er ooit komt. Ineke

Anoniem zei

Ik wacht ook al jaren op de Windows-versie van Pro-Gen,en ken de door U beschreven problemen. Is de data-transfer naar Reunion gelukt? of is er informatie verloren gegaan?

-Jacques

Gijs Hesselink zei

@Anoniem
Heel simpel was het niet, maar het is uiteindelijk goed verlopen. Het is een groot genoegen met Reunion te werken.

Anoniem zei

ik ben nu in de overstapfase van Progen naar Reunion. Heb het gedcom bestand overgeheveld. Ziet er inderdaad prima uit en heeft veel opties. Echter heb ik een paar transition problemen:

belangrijkste: het patroniem. De move functie heb ik geprobeerd bij bijv. New: OCCU naar OCC, dat ging prima.. maar het patroniem verplaatsen naar achter de voornaam (of desnoods voor de achternaam) is nog niet gelukt. Hoe heb je dat opgelost?

Alvast dank!

PS Wel bizar dat een goed en duur genealogie programma niet rekening heeft gehouden met een patroniem.. ?!

Gijs Hesselink zei

@Anoniem
Met dit prpobleem heb ik nooit te maken gehad, omdat ik sinds ik met computergenealogie ben begonnen het patroniem in het voornaam vceld heb geplaatst. Eerst was dat GD90, later ProGen. Maar in Reunion is er wel een oplossing voor. Het handboek vermeldt: "In het paneel Naam staan de velden voor de voornamen, familienaam, titel, patroniem (in de Amerikaanse versie is dit het veld 'Suffix Title'), en een veld voor Gebruikers ID." En inderdaad, in het invoerblad voor de persoonsgegevens staat gewoon het veld "patroniem".