Translate

9 juli 2009

Fotocollectie

Zoals in een eerder bericht al aangegeven ben ik enige tijd geleden overgestapt op andere genealogische software, nl. Reunion, dat voor de Mac is ontwikkeld. Inmiddels ben ik daar aardig aan gewend en denk ik nog maar weinig aan Pro-Gen, dat mij vele jaren trouw heeft gediend. Een groot voordeel van Reunion is de mogelijkheid om multimedia bestanden op een zeer eenvoudige manier te koppelen aan een persoon of een gezin. Nou ben ik in de gelukkige omstandigheid een zeer groot aantal historische en genealogisch relevante originele foto's te bezitten, dan wel scans daarvan. Ook scans van originele documenten zoals notariële akten, vaak opgeslagen als pdf document, behoren tot mijn collectie en laten zich evengoed koppelen aan personen en/of gezinnen.


Nou stonden al die bestanden in een groot aantal mappen op de computer en was er geen uniformiteit voor wat betreft de naamgeving. Met andere woorden, in de loop der jaren was het toch wel een zooi geworden. Dat was dus het eerste, dat aangepakt moest worden. Reunion geeft iedere persoon in het bestand een ID nummer en ieder gezin ook. Wat ik de afgelopen weken heb gedaan is ieder multimedia bestand een naam te geven, die begint met deze nummers. Voor bestanden, die aan een persoon worden gekoppeld wordt dat bv. PID03928, voor bestanden, die toegewezen worden aan een gezin, zoals een trouwfoto, bv. GID0238. Het PID nummer wordt aangevuld met de achternaam en voornamen, met eventueel een nadere aanduiding betreffende plaats of tijd. Het GID nummer krijgt daarbij de achternamen van de huwelijkspartners, al dan niet met een nadere toevoeging. Een voorbeeld van wat ik bedoel ziet u op de afbeelding. Op deze manier zijn alle (vooral) foto's altijd gemakkelijk terug te vinden. Ik ben er erg tevreden over.

De genealogische database heb ik de laatste dagen ook ververst volgens de Reunion standaard. Neemt u een kijkje! Veel van de portretfoto's worden daar getoond. Zo nodig heb ik daartoe uit groepsfoto's de gezichten van personen uitgesneden, wat ook weer een tijdsintensief klusje was. Graag verneem ik van u, wat u van deze manier van presenteren vindt.

Geen opmerkingen: