Translate

22 september 2005

Trotseerloodje

Zoals u hebt kunnen lezen woon ik momenteel in de gemeente Alkmaar. In mijn kwartierstaat heb ik ook Alkmaarse voorouders, die beginnen bij de familie Venker zo rond 1800. Wanneer je dan verder terug gaat in de tijd kom je ook uit bij de meester leidekker en loodgieter Cornelis Gerritse Speelder, die ongeveer 1660 zal zijn geboren. Nou wil het geval, dat van hem een zogenaamd trotseerloodje bekend is, dat hierbij is afgebeeld. Deze loodjes werden gebruikt om op daken spijkergaten mee af te dekken. Het toont het wapen van Alkmaar (de burcht) met daaromheen (links, rechts, onder) zijn intialen CGS. Enige tijd geleden stuurde Peter Klunder mij deze toe. Hij verzamelt trotseerloodjes en veel meer hierover is te vinden op zijn site. Weer wat geleerd!

1 opmerking:

Gijs Hesselink zei

Inmiddels is uit verder onderzoek gebleken, dat Cornelis Gerritse Speelder helaas niet tot mijn voorouders kan worden gerekend. Wie zijn 'vervanger' is kan ik helaas nog niet bepalen.