Translate

14 april 2006

Henri Hesselinck, acteur

Over Henri had ik het al heel even in het bericht over zijn zus Louise Fleuron, Neêrlands eerste voordracht-soubrette. Op deze foto is hij afgebeeld, vermoedelijk in de rol van Pancras Duif in Heijermans' Schakels. Op 8 februari 1945 vierde hij zijn 40-jarig jubileum als acteur in Gent. Gevoelsrollen in naturalistische stukken van Ibsen, Heijermans, Strindberg en Hauptmann lagen hem het beste. Hij was dan ook een meester in het weergeven van een fijngevoelige en bezielde tragiek. Als rasartist trad hij met veel sukses ook op in operettes en in werk van Vondel en Fabricius. Als regisseur bij een amateur toneelbond gold hij bij de spelers als een veeleisende brombeer. In 1928 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Leopold II voor zijn verdiensten tot de verheffing van de toneelkunst in Vlaanderen. Het vak had hij overigens geleerd van Louis Bouwmeester, maar evenzeer van zijn vader Henri sr.

Henri was met de theaterwereld vergroeid en ook getrouwd. Zijn eerste vrouw immers was de bekende toneelspeelster Pauline Beersmans, dochter van de legendarische actrice Catharina Beersmans. Na bijna 16 jaar hielden beiden dit huwelijk voor gezien. Hij hertrouwde met Madeleine de Laethouwer. Kinderen had hij niet.

Zeer tegen zijn zin is hij niet net als zijn vader 'triomfantelijk op het toneel gestorven', zoals hij dat noemde. Die had dat in 1892 wel gepresteerd in het Theatre van Lier in de Plantage te Amsterdam, in zijn rol van Ernst von Friedberg in 'Stella'. In de pauze na het vierde bedrijf kreeg hij een beroerte, waarna hij 's nachts overleed. Nee, voor Henri jr. viel het doek definitief op 8 mei 1947 in de Twaalf Kamerstraat 40 te Gent, na een longontsteking en een hartcrisis. Henri Louis van den Anker Hesselink, alias Henri Hesselinck, is 78 jaar oud geworden.

Geen opmerkingen: