Translate

9 oktober 2006

Geen sprookje

Computers en vooral het internet hebben het landschap in de afgelopen tien jaar op vele gebieden totaal veranderd. Wanneer voor iets geldt, dat de wereld een dorp is geworden (Global Village), dan is dat stamboomonderzoek. Een paar voorbeelden: Thuis rechtsstreeks afbeeldingen van originele notariële akten van de stad Utrecht kunnen bekijken. Of van passagierslijsten van emigrantenschepen in New York. Of de database van de Mormonen in Salt Lake City raadplegen. Ik zou zo nog dagen door kunnen gaan. Maar ook in een werelddorp dient de mens natuurlijk niet te verdwalen. Gelukkig zijn er wegwijzers, een markant exemplaar in de oude dorpswijk 'Benelux' is Geneaknowhow.net. Deze is daar zo'n zes jaar geleden neergezet en per jaar kijken ongeveer een miljoen genealogische toeristen naar de aanwijzingen. Echter, om de vergelijking nog even door te trekken, het dorp verandert, er worden bezienswaardigheden of zelfs monumenten verwaarloosd, afgebroken dan wel door brand verwoest. De bewegwijzering wil wel steeds aktueel en betrouwbaar blijven, zodat niemand op een dwaalspoor wordt gebracht.

Daar ging het gisteren over tijdens een bijeenkomst in Bunnik. De initiatiefnemers van Genea-knowhow.net (Herman de Wit en Hein Vera, op de foto toevallig beiden met een glas in de hand) maken zich wat zorgen over de continuïteit en de kwaliteit van het internet domein Geneaknowhow.net. Per slot van rekening is het maar een tweemansbedrijfje (overigens absoluut zonder winstoogmerk) en alleen al daardoor kwetsbaar. Zij hebben indertijd een aantoonbaar gat in de genealogische akker opgevuld, maar het is inderdaad zo, dat andere partijen, zoals het archiefwezen, de bakens ook verzetten en Geneaknowhow.net desondanks moet proberen, de leidende positie uit te bouwen. Herman en Hein hadden een aantal deelnemers van de discussiegroep soc.genealogy.benelux uitgenodigd eens te komen brainstormen over de missie (doelstelling) en structuur van het domein. Zij die konden komen staan met hen op de foto. Ik zal u de namen besparen, maar ik was er bij. Als ik het zo mag samenvatten, dan wil Geneaknowhow.net een betrouwbare gids en hulp in het genealogische werelddorp zijn, om u zelf te laten uitvinden, waar uw voorouders leefden en hoe hun levens en omgeving eruit zagen. Zodat u daarvan verslag kunt doen. U later een levensecht verhaal vertelt, en vooral geen sprookje, laat staan een fabeltje.

Foto: Richard Keijzer

3 opmerkingen:

Gijs Hesselink zei

Op de foto zittend vlnr:
Ineke S., Christa W., Richard K.
Staand vlnr: Herman de Wit, Luuk K., Hans d.B., Fokke Z., Hein Vera, Huub v.H., August d.M., Loe G., Richard v.S., Harm S., Gijs H., Yvette H., Miriam K., John B.

Yvette Hoitink zei

"Yvette H.", we lijken wel een criminele organisatie zo :-)

Leuk verhaal Gijs en leuk om je in het echt te ontmoeten!

Gijs Hesselink zei

Ach ja Yvette, ik wist niet zeker, of iedereen akkoord gaat met het noemen van de volledige naam. Nog jarenlang zullen zoekmachines verklappen, dat een Hoitink in Bunnik was....