Translate

5 april 2009

Pum

Naar aanleiding van mijn weblog en in het bijzonder ook van mijn genealogische database krijg ik soms mailtjes uit zeer onverwachte hoek. Zo ook een paar weken geleden, toen zich de militaire attaché van de Nederlandse ambassade in Kiev (de hoofdstad van Oekraine) bij mij meldde. Hij vroeg mij, of ik iets meer wist over H. Keppel Hesselink, die in 1942 was begraven op een kerkhof in Ivano-Frankivsk, dat indertijd Stanislau heette. Tot zijn taken behoorde namelijk ook de zorg voor de 6 Nederlandse oorlogsgraven in de Oekraine (de namen heb ik vermeld in een commentaar bij de bericht) en op 2 april zou de ambassadeur samen met hem en de honorair-consul een krans willen leggen op de 4 graven in Ivano-Frankivsk, dat vele honderden kilometers van Kiev is verwijderd. Zijn informatie over H. Keppel Hesselink was verre van compleet.

Gelukkig kon ik hem helpen met een paar gegevens en ook met foto's van Hendrik Keppel Hesselink. Verder kon ik de attaché in contact brengen met een kleinzoon, die zeer ontroerd was en ook veel aan informatie kon bijdragen. Deze was zelfs al bezig een artikel over zijn grootvader te schrijven. Hendrik (maar voor zijn familie en vrienden heette hij altijd 'Pum' en zo zal ik hem hier ook noemen) was in Stanislau geinterneerd in een kamp, samen met 2000 andere Nederlandse legerofficieren. Over het leven in dit kamp bestaat een uitgebreide website. Pum had de rang van luitenant-kolonel en was commandant van de School voor Reserve Officieren der Bereden Artillerie (S.R.O.B.A.) in Ede. Hij was een uitstekend ruiter.

Op 15 mei 1942 werd Pum geïnterneerd en in augustus op transport gesteld naar Stanislau. De treinreis zou 6 dagen duren. Al een maand later werd hij ziek en overleed hij in het plaatselijke ziekenhuis in de vroege ochtend van 29 september. Volgens de kopie van zijn overlijdensakte, die zich bevindt in de zg. Duitse akten bij het CBG in Den Haag, was de doodsoorzaak hersentrombose, maar in werkelijkheid moet het appendicitis (blindedarmontsteking) zijn geweest. Hij is op het plaatselijk kerkhof begraven en de Duitsers hebben van het vers gedolven graf een foto gemaakt, om deze aan de nabestaanden te kunnen sturen.

Op 2 april 2009 vond het reeds genoemde bezoek aan de begraafplaats in Ivano-Frankivsk plaats en de militaire attaché heeft daar o.a. bijgaande foto van het graf gemaakt.


Dit hele gebeuren vind ik toch wel heel bijzonder. Ten eerste valt weer eens op, wat voor een geweldig medium het internet is geworden. Verder, hoe enorm blij en ontroerd Pum's kleinzoon was met de correspondentie, die ik hem stuurde. Tenslotte, dat meer dan 65 jaar na dato vertegenwoordigers van de Nederlandse regering de moeite nemen hun oorlogsdoden te eren en daartoe 700 km per auto over slechte wegen afleggen. Geweldig!

Bij de eerste foto: Pum hoog te paard als commandant van S.R.O.B.A. ca. 1935.
Bij de tweede foto: Op Pum's graf ligt een krans met een lint met het opschrift: Die deutsche Wehrmacht.
Bij de derde foto: Het graf op 2 april 2009.
Pum's kleinzoon had de ambassade van tevoren een geplastificeerd document gestuurd met portretten van hemzelf en zijn broer en zus en de tekst:
Voor onze Grootvader
Luitenant Kolonel Art. Hendrik Keppel Hesselink
Geboren 16 Juni 1887 en overleden 29 September 1942
Van zijn dankbare kleinkinderen Dudok van Heel
Stanislau, 2 april 2009

1 opmerking:

Gijs Hesselink zei

Op de begraafplaats in Ivano-Frankivsk liggen de volgende Nederlandse militairen begraven:
A.J.J.M. LOHMEIJER 4-4-1891 + 3-9-1942
Maj.Staf Inf.

P.M.W.J. van der SLIKKE 22-1-1896 + 27-8-1941 Kapt.Kust Art.

H. KEPPEL HESSELINK 16-6-1887 + 29-9-1942 Lt Kol. 3
R.V.A.

G.J. POTGIESER 8-5-1883 + 12-12-1942
Kol.Int.

De 2 andere graven in de Oekraine zijn:

Odessa
Cadet-vaandrig der Infanterie Koninklijk Nederlands Indisch Leger (K.N.I.L.)
A.G.L. LIGTERMOET (Arie)
* 15-04-1919 - + 31-10-1948
Odessa, II-de Christelijke Begraafplaats, R.K. afdeling, vak 88

Lviv (Lvov) Lemberg (Duitse benaming)
Cadet-vaandrig der Cavalerie Koninklijk Nederlands Indisch Leger> (K.N.I.L.)
H.R. VON SEYDLITZ KURZBACH (Hans)
* 12-10-1917 - + 17-09-1944
L'viv, Lychakovskoye, vak 78, Blvd Mechnikova