Handboek familiegeschiedenis
Een handboek voor beginnende genealogen zou ik best nog eens willen samenstellen. Er bestaat natuurlijk wel al het een en ander, maar er is zeker nog een aantrekkelijke publicatie aan het assortiment toe te voegen.
Gisteren kwam ik in de boekenkast van mijn Engelse schoonzoon een kennelijk nog nooit door hem geopend boekje tegen met de titel "The Family History Record Book" van Peter Dewar uit 1991, ISBN 1851456856, uitgave Pavilion Productions Ltd, London. "Neem maar mee", zei mijn dochter. Ik was verwonderd en sloeg het open. Gewoon erg mooi gemaakt! Met name de illustraties, vooral in de vorm van 19e eeuwse schilderijen, zijn prachtig. Ze hebben eigenlijk allemaal wel iets met het leven van mensen en families (en dus met genealogie) te maken. Twee van de mooiste laat ik hier zien, misschien gebruik ik later nog eens een plaatje uit het boek.
Links 'Registering the Birth' van Ralph Hedley (1848-1913). Dit stelt zeker het kantoortje van de St. Nicholaskerk in Newcastle upon Tyne voor, waar aangifte kon worden gedaan van geboortes en overlijdens. Daarnaast 'Reading the Will' van Frederick Daniel Hardy (1827-1911), voorstellende de opening van het testament van een overleden familielid. Over beide schilders en hun werk is op internet veel te vinden.
In het boek zelf beschrijft de auteur de voornaamste bronnen voor genealogisch onderzoek (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakte), kerkelijke registratie, volkstellingen, Mormonen en andere openbare bronnen, zoals militairen. Verder verwijst hij naar testamenten, gaat in op migratie en de mogelijkheid om een professionale genealoog in te schakelen. Tenslotte een lijst van literatuur en van genealogische verenigingen in de wereld (voor Nederland wordt het CBG genoemd). Het tweede deel van het boek (dat in totaal 112 pagina's telt) bestaat o.a. uit zelf in te vullen genealogische overzichten, persoonsbladen en notities. Wat in 1991 duidelijk nog niet aan de orde was is de rol, die hedentendage het internet speelt bij het beoefenen van de genealogie. Als ik zelf nog eens een handleiding zou gaan schrijven, dan biedt dit boek volop inspiratie.
Morgen geef ik trouwens een workshop genealogie bij de startdag van mijn kerkelijke gemeente. Dat heb ik ook vorig jaar gedaan en het heeft enkele enthousiaste mensen aangemoedigd om zich intensiever met hun familiegeschiedenis te gaan bezighouden. Zo nu en dan kon ik ze ook later nog van advies dienen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten