Translate

28 december 2011

Op de fles

Op de fles is GIJS'geneaLOG niet, al had het er misschien alle schijn van. Vijf blogberichten in 2011 is niets in vergelijking met de jaren daarvoor. Een wat haperende gezondheid is er helaas de oorzaak van. Vandaar mijn wens: Een gezond en voorspoedig 2012! Voor mijn lezers en deze ene keer ook voor mijzelf.

Toch is de berichttitel niet voor niets gekozen. In een jaar doe je toch weer een heleboel nieuwe contacten op. Een maand of wat geleden werd ik door een zekere Maurice benaderd vanuit Canada. Hij stuurde mij o.a. bijgaande afbeelding van een bijzondere fles met de vraag, of deze mij misschien bekend voorkwam. Maurice had mij op internet gevonden, na een iets langere zoektocht. De in 3 delen gegoten fles toont een vrouwenfiguur in relief en, eveneens in relief, COMPAÑÍA HOLANDESA JEREZ Y ARNHEM. Die fles kwam mij zeker niet bekend voor, het bedrijf uiteraard wel. Ik heb er al diverse malen over geschreven, o.a. hier. Maurice had al verwoede pogingen ondernomen de ouderdom van de fles vast te stellen (deze was trouwens al voor de eerste wereldoorlog in familiebezit). Sandeman antwoordde op de desbetreffende vraag: "De fles is zeker al geproduceerd voor 1790, toen Sandeman is opgericht". Anderen dachten, dat de fles wel uit het begin van de 20e eeuw stamde. Lokale verzamelaars en historici in Jerez konden ook al niet helpen. Corning, het grootste glasmuseum in de U.S.A. had nog nooit een dergelijke fles gezien, maar was toch van mening, dat hij in de 19e eeuw gemaakt moest zijn. Het nationale glasmuseum vond het een juweel en dateerde het tussen eind 18e eeuw en 1880.

Mijn schatting is, dat de fles tussen 1860 en 1865 is geproduceerd. Compania Holandesa is in 1860 door mijn betovergrootvader opgericht en de fles lijkt mij als een relatiegeschenk bedoeld te zijn geweest. Wie de vrouwenfiguur moet voorstellen is onzeker, maar mijn betovergrootmoeder Egberdina Anna Viëtor is een goede mogelijkheid. Koningin Isabella II van Spanje is echter ook al geopperd, maar de gelijkenis met de van haar bekende portretten is niet heel groot. In 1877 zetten zijn zonen (waaronder mijn overgrootvader) de zaak voort onder een iets andere naam.

Een hebbeding is dit zeker!

De fles is door Maurice ook op Youtube gezet met als muziekje erachter het Wilhelmus. Dat maakt het toch wel wat hilarisch.

1 opmerking:

Gijs Hesselink zei

Voor de echte glasliefhebbers volgen hier de specificaties van de fles:
3 PEACES BLOWN IN MOLD
From the base: 2 SEAMS extend partially up neck
From the base: 1 SEAM stop at the base of neck
TILT OF NECK
TOOLED TIP
PONTIL SCAR MARK
BUBBLES IN GLASS
PURE GLASS SILICA (original clear color).
CAPACITY: 757 ML.
HEIGHT: 12 inches
Dit zou erop kunnen duiden, dat de fles in Engeland is gemaakt, waar 757 ml een standaardmaat was.

Eigenaar van de fles: Maurice Rolland.