Translate

28 december 2007

Vergilius

Zo bijna aan het eind van het jaar kun je lekker eens beschouwend bezig zijn. Wat is er dit jaar allemaal gebeurd? Wat was goed en wat iets minder geslaagd? En waar deed je het allemaal voor? Welke kontakten heb je - al dan niet op het wereldwijde web - aangeknoopt, en welke heb je een beetje laten sloffen? In ieder geval had ik internet niet nodig voor het belangrijkste nieuwe kontakt: onze kleinzoon Sebastian van nu precies 16 maanden. Mijn vrouw en ik hebben in 2007 bijna iedere week 1 of 2 dagen op hem gepast, ik ken dan ook ieder hectometerpaaltje op de A9 en de A2 van en naar Utrecht op mijn duimpje. Het was erg leuk om te doen. Een belangrijke rol in mijn leven speelt, het zal u niet verbazen, de genealogie. Ook daar kun je je afvragen waar je het allemaal voor doet. Het is en blijft een vreemde hobby, met die lijken bezig zijn, zoals mijn vrouw het zeer oneerbiedig kan uitdrukken. Het was heel leuk om uit de hele wereld reacties te krijgen op mijn website en blog. En je houdt mensen een beetje levend, die eigenlijk al lang geleden hadden opgehouden te ademen. Dit jaar schafte ik antiquarisch ook een boek aan "Het geslacht Viëtor en aanverwante familiën", geschreven door Mr. H. Haitzema Viëtor in juni 1910. Het omslag geeft een motto, ontleend aan het beroemde heldenepos Aeneis van Vergilius, die leefde rond het begin van onze jaartelling: Stat sua cuique dies, breve et irreparabile tempus Omnibus est vitae, sed famam extendere factis, Hoc virtutis opus. De vertaling staat er bij: Iedere sterfdag staat vast; kort en onherroepelijk is voor allen de tijd des levens; maar zijn naam door daden te doen voortleven, dat is het werk der deugd.

Ja vrouw, genealogie is een deugdzame bezigheid! Ook in 2008.

Afbeelding: Het schilderij ´Aeneas aan het hof van Latinus´ van Ferdinand Bol, Rijksmuseum Amsterdam. Let op de Hollandse setting.

1 opmerking:

Anoniem zei

mooie site
een van mijn stamvader is Joannes Gris (Gries) , hij is geboren in Varseveldt in 1763 en overleden in Wish op 10-10-1835, Hij was getrouwd met Elisabeth ten Holder en hadden een zoon Bernardus Gries geboren 1802 en overleden 1869, 6 kinderen achter gelaten
Mocht u meer info hebben dan wil ik die graag hebben . Mijn naam is Tilly van Huet , onze site is www.vanhuetkooi.nl daar staan al heel wat gegevens over de Huetten die ik aan het zoeken ben . Nu ben ik bezig met mijn kwartierstaat en kom hiermee in de achterhoek uit . Het komt tzt op de website te staan. Verschillende namen die bij u staan komen mij ook bekend voor. Ik ga uw site is goed lezen