Translate

27 januari 2008

Muurhuizen

Tussen oude papieren van mijn grootmoeder H.E.C. Hesselink-van de Kamer (1874-1967) dook laatst bijgaand Amersfoorts prentje op, vervaardigd door S. van Heukelom. Het stelt Muurhuizen voor en dat zei mij ogenblikkelijk wat. Uit vroeger onderzoek in het archief was mij namelijk bekend, dat voorouders van mij (en van haar), te weten Jan Cornelissen van Kesteren en Margaretha Cornelissen van Hoppesteijn, in 1745 "een huis en erf in de Muurhuizen tot aan de Singelgracht, genaamd het traphuis bij de Kamperbinnenpoort. Met al wat aard- en nagelvast is" kochten. Zou mijn grootmoeder geweten hebben, dat haar voorouders aan Muurhuizen hebben gewoond? Zeer waarschijnlijk niet, maar zelf heeft ze wel van 1920 tot 1967 in Amersfoort gewoond op het adres Kon. Wilhelminalaan 19.

Muurhuizen, merkwaardige naam. Het is een nog bestaande straat en ik heb eens uitgezocht, waar de naam door is ontstaan. Amersfoort is een 1000 jaar oude plaats aan de Eem (oude naam: Amer). De uitgang -foort duidt op een doorwaadbare plaats in de rivier. Vanwege de strategische ligging nam het belang van Amersfoort toe en in 1259 kreeg het stadsrechten. Niet lang daarna volgde de bouw van een stenen muur met een lengte van 1550 meter, omgeven door een gracht. Maar de bevolking bleef groeien en rond 1450 was een nieuwe stenen muur voltooid met een lengte van 2850 meter. De ommuurde stad was qua oppervlak maar liefst driemaal zo groot geworden. De oude muur werd afgebroken, maar op de fundamenten daarvan werden huizen gebouwd, die inderdaad 'muurhuizen' werden genoemd. Ze volgen precies het tracé van de oude muur. Op een plattegrond van Amersfoort is dit alles nog goed te zien.

1 opmerking:

Anoniem zei

In Groningen had je vanaf de Vishoek tot het Kattendiep een lange straat die 'Achter de Muur' heette, maar niet al te best bekend stond.

Off topic: de hgemeenteverslagen van de Groningse gemeente staan sinds kort hier gescand online:
http://www.archieven.nl/pls/m/zk2.inv?p_q=11765987

De procedure is als volgt: plusje openklikken, men krijgt dan de lijst met Groninger gemeenten. Plusje voor gemeente naar keuze openklikken, volgt lijst met jaarverslagen. Een symbooltje met het op dwaalsporen leidende enkelvoudige woord afbeelding geeft dan toegang tot geheel gescande verslagen. Wil men deze door kunnen bladeren met de pijltjestoetsen boven, of met de nummers in het rolmenu ernaast, dan moet men de eigen bookmarks even uitschakelen, want zolang men die in het venster heeft staan, blijven de pijltjes 'doof'. Helaas staan de jaarverslagen in bundels van vijf op het web, zodat het bij het bladeren met de pijltjestoetsen of via het rolmenuutje wel even moet uitkijken dat men niet het verkeerde jaar te pakken heeft.

Wellicht kan je in de gemeenteverslagen van Beerta de gangen nagaan van je scheepswerf.