Jasta
Al bedacht wat een Jasta is? Op de eerste dag van het nieuwe jaar gaan we maar eens terug naar de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), waarin Nederland zoals bekend neutraal bleef. De sympathie van het Nederlandse volk voor de voornaamste strijdende partijen, de Duitsers en de Fransen, bleef verdeeld en was aan veranderingen onderhevig. Sommige Nederlanders namen wel dienst in de legers van deze landen. In Franse dienst vochten waarschijnlijk ca. 500 Nederlanders mee, aan Duitse kant maar 4! Eén van die vier was Johan Frederic Antonius Désiré Hesselink, die op 3 juli 1894 in Haarlem is geboren als zoon van de infanterie officier Gerrit George Alexander Hesselink en jonkvrouwe Aleida Sybilla Sara Quintus. In juli 1914 werd "Johann Hesselink" Fahnenjunker (vaandrig) bij het Thüringisches Ulanen-Regiment Nr. 6 (Hanau). Waarom hij dat deed? Vermoedelijk vanwege het feit, dat hij een neef in Duitsland had (Von Gizycki), die daar officier was. In 1915 werd hij bevorderd tot luitenant en kreeg hij een vliegeropleiding aan het Adlerhof. In 1917 werd Johan vechtpiloot en uiteindelijk commandant (Staffelkapitän) van een Jasta (Jagdstaffel), een eskadron bestaande uit 14 toestellen (en 18 piloten, benevens 130 manschappen). Op de foto ziet u een dergelijke Jasta (in dit geval Jasta 30, maar Johan was eerst bij Jasta 33 en vanaf maart 1918 commandant van Jasta 39). Op 18 oktober 1917 werd hij tijdens een luchtgevecht gewond, maar hij herstelde en kon zijn aktieve loopbaan voortzetten. Hij ontving nog wel het IJzeren Kruis 1e en 2e klasse. Per slot van rekening was hij bij enkele luchtgevechten als winnaar uit de bus gekomen. Op 20 december 1918 overleed hij in Hannover aan de Spaanse griep. Hij werd dus slechts 24 jaar oud.
Nu nog even snel naar Johan's zus Anna (1892-1970), die in 1915 getrouwd was met Ludwig Osius uit Kassel. Zij scheidden in 1930. Hun beide zonen waren Duitse militairen. Gert Osius sneuvelde in 1941 in Petruschino (gelegen aan de Newa bij Leningrad, nu Sint Petersburg, Rusland), zijn broer Kraft Osius in 1944 in Orglandes (Frankrijk). Gert´s overlijdensadvertentie verraadt iets van de innerlijke spanning bij zijn moeder: "Hij sneuvelde in Rusland te midden van zijn MANNEN in het vaste geloof aan een betere toekomst voor zijn Vader- en Moederland". Vader- en Moederland!
Waren deze Hesselink´s familie van mij? Daar kan ik duidelijk in zijn: een beetje. Hun voorvader Harmanus Hesselink uit Zutphen (1740-1798) was een verre neef van mijn voorvader uit die tijd. Toch apart, dat de familienaam langs verschillende lijnen in al die jaren onveranderd is doorgegeven.
5 opmerkingen:
Inmiddels is mij gebleken, dat Johan Hesselink waarschijnlijk niet zo zeer vanwege zijn neef in het Duitse leger dienst nam, maar eerder door toedoen van zijn zwager Ludwig Osius, die in 1913 Hauptmann in de Generalstab was en tevens eerste Beobachtungsoffizier van de Fliegerplatz in Keulen.
Gerrit Hesselink und Frau lebten in Berlin und waren Teil der besseren Berliner Gesellschaft. Auch die Kinder Anna und Johan wuchsen in Berlin auf und sprachen Deutsch ebenso wie Niederländisch. Es ist aus der gesamten Biographie erklärbar, dass Jo Hesselink später in das deutsche Militär eintrat.
Anna Osius-Hesselink hatte auch eine Tochter, Liebgart Osius (1921-1988), von der 3 lebende Nachkommen existieren: Achim Kuhn-Osius, Eckhard Kuhn-Osius und Angela Osius.
Eckhard Kuhn-Osius
New York
@ekuhnos
Ich würde mich über eine weitere Kontaktaufnahme sehr freuen, vorzugsweise per email. Danke!
Bezüglich der Todesart meines Großonkels Johann (genannt Jo) Hesselink ist Ihnen ein Fehler unterlaufen: Johann Hesselink verstarb mit 24 Jahren an einer Lungenentzündung in Garmisch-Partenkirchen, wo er auch bestattet wurde. Das eigentliche Familiengrab der Hesselinks befindet sich in Zutphen.
Achim Kuhn-Osius
Bad Driburg
@ Achim Kuhn-Osius
Vielen Dank! Die Informationen über zumindest den Todesort waren etwas widersprüchlich. Tatsächlich hatte ich auch gelesen, dass Jo in G-P gestorben sei. Jetzt habe ich Gewissheit darüber.
Een reactie posten