Translate

26 februari 2006

Jongensjurk

Van de site van het Rijksmuseum plukte ik bijgaande afbeelding van een kind in een jurk. Het is Lodewijk van Nassau (1538-1574). Als toelichting stond er bij: "Hoewel het kind een jurkje draagt, gaat het toch duidelijk om een jongetje. Tot omstreeks 1900 was het gebruikelijk om kleine jongetjes jurkjes te laten dragen. Wel was er verschil tussen jongens- en meisjeskleding. Lodewijk van Nassau draagt hier een wambuisje (een typisch mannenvestje), meisjes droegen spits toelopende keurslijfjes. Vanaf Lodewijks linker schouder hangt een leiband naar beneden, waarmee zijn moeder hem kan vasthouden." Elders wordt ook nog verklaard, dat je een jongensjurk ook vaak kunt herkennen aan strikjes op de heupen.

Inderdaad is het kind op de foto (uit 1909) ook een jongetje van een jaar oud. Misschien is zijn jurkje iets minder rijk versierd dan dat van Lodewijk, maar het kind zelf bevalt me beter dan diezelfde Lodewijk. Maar vindt niet iedere rechtgeaarde zoon zijn vader het knapst van allemaal? Als ik mij trouwens niet heel sterk vergis, heb ik in Enschede nog omstreeks 1952 kleine jongetjes in jurkjes zien rondlopen, wat ik toen nogal raar vond.

Wellicht is dit de eerste bijdrage van een serie, waarin mijn vader een rol speelt. Hij is in 2003 hoogbejaard (94) overleden. Het is mijn bedoeling hem steeds in een bepaalde context (in dit geval kleding) te plaatsen en op die manier meer over hem te vertellen. 's Kijken of het lukt.

Geen opmerkingen: