Translate

13 februari 2006

Domineesgezin

Een opvallend gezin in mijn familie-geschiedenis vind ik dat van Harmen Hesselink en Gijsberta van den Ham (aan haar heb ik trouwens waarschijnlijk mijn voornaam te danken, terwijl zij niet eens een directe voorouder is!). Hier hun portretten. Harmen is geboren in 1772 en hij overleed in 1822. Zijn vrouw leefde van 1777 tot 1824. Omdat hij predikant was, zijn hun vier zonen en een dochter (plus een doodgeboren kind) in verschillende plaatsen geboren. Drie van de jongens werden net als pa predikant. Het valt op, dat zij maar 27, 31 en 30 jaar oud werden. Predikantschap behoedt je dus niet voor een vroege dood. De oudste zoon met de voornamen Hendrik Timotheus Keppel werd geen predikant, maar adjunct schrijver op Zijne Majesteits schip 'Holland'. Ook hij werd niet oud, slechts 23 jaar. Volgens de overlijdensadvertentie stierf hij op 19 januari 1825 in Mahon, de hoofdplaats van het eiland Menorca in de Middellandse Zee, 'aan de gevolgen eener bloedspuwing'. Zijn voornamen (Keppel was de achternaam van zijn grootmoeder) had hij te danken aan zijn op nog jongere leeftijd overleden oom Hendrik Timotheus, een 14-jarige adelborst aan boord van 's Lands schip 'Erfprins', toen dit in 1783 met man en muis verging. Tenslotte is ook de ene dochter maar net 24 jaar geworden. Eerder (zie archief augustus 2005) had ik het al eens over de enorme kindersterfte in vroeger eeuwen, maar dit is ook niet mis. Gelukkig hebben de ouders deze sterftereeks net niet meer meegemaakt.

1 opmerking:

Anoniem zei

ik ben in 1951 geboren en heb tot mijn 4.5 ook nog een jurkje gedragen, en ik ben toch ook een jongen (nu man) en mijn 6 jaar jogere broer, die droeg ook nog tot zijn 5de een heuse jurk.