Fotovergelijking-2
Het vraagstuk lijkt te zijn opgelost, of ben ik te weinig kritisch? De sleutel werd aangereikt door de Patrick Vanhoucke uit Laken, die erop wees, dat de jasjes van de jongens op de foto met hun grote zus niet op de "mannenmanier" zijn dichtknoopt, maar juist de andere kant op. Hij vroeg zich dus af, of de foto misschien gespiegeld is afgedrukt. Dat heb ik toen verder bekeken en het resultaat staat hieronder afgebeeld:
En plotseling vallen alle stukjes op hun plek. Let op de stand van de ogen en van de flaporen, de kin, de mond, de handen, de schoenen. Het klopt plotseling allemaal. De jongen links op beide foto's is Henri Veltmaat, de kleinere jongen is zijn broer Jan Gerrit. Wat mij betreft blijft er maar weinig ruimte voor twijfel dienaangaande. Heel interessant is, dat de gespiegelde en dus verkeerde afdruk al door de (Deventer?) fotograaf is gemaakt, en het kennelijk ook de ouders niet eens is opgevallen. Verder zijn de jongens in hun matrozenpak duidelijk ietsje jonger dan bij de foto met hun zus.
Dan het mogelijke verhaal achter de foto's, want hoe komen deze Overijsselse kinderen bij een fotograaf in Middelburg terecht? Dat kan zeer wel te maken hebben met het doodgeboren kind van hun ouders in Ambt Ommen in 1882 (precieze datum weet ik helaas niet). Vader werkte daar als boekhouder bij de, vanaf 1866 in Lemelerveld gebouwde, Overijsselsche Beetwortelsuikerfabriek. Een gebeurtenis als een doodgeboren kind was ook toen, hoewel het in die tijd veel vaker voor kwam dan nu, een afschuwelijke ervaring. Juist de moeder zal ziek, zwak en misselijk zijn geweest. Dochter Hermance was al ruim 11 en kon al goed helpen in het huishouden. Maar het was beter, dat de jongetjes enige tijd van het toneel verdwenen en waar konden ze terecht? Bij het gezin van vader's enige zuster in Middelburg, moeder van 3 dochters van 13, 8 en 6 jaar. Om de neefjes een plezier te doen zijn ze toen naar de huisfotograaf van de familie in Middelburg, de firma Bauer, gegaan. In het fotoalbum staan diverse andere foto's met het typische muurtje erop. Na terugkomst in Lemelerveld is toen de andere familiefoto gemaakt (zie ook onder bericht "Veltmaat").
Het is maar een hypothese, maar het klinkt plausibel, vind u niet?
1 opmerking:
Dit vind ik zeker een plausibele gedachte. Ik woon in Lemelerveld waar ooit de suikerfabriek heeft gestaan, hier wonen nog vele Veltmaat families. Ik vraag mij af of zij allemaal afstammen van deze "boekhouder". Mijn opa kwam van oorsprong uit het nabijgelegen Haarle en is na zijn huwelijk met Gerritdina Schrijver hier (op de boerderij "vegterlo") bij ingetrouwd. Ik ga er mede daarom vanuit dat hij van een andere tak afkomstig is. Wel leuk om te lezen dit achtergrond verhaal.
Een reactie posten