Translate

17 maart 2006

Spoorwegen en genealogie

Spoorwegen en genealogie is een apart onderwerp. Mocht u zich genealogisch interesseren voor spoorwegpersoneel, dan is hier een link naar beschikbare informatie. Het Utrechts Archief is dus de belangrijkste vindplaats. In het buitenland bestaan genealogische verenigingen, die zich hebben gespecialiseerd op de spoorwegen. Zo verschijnt in Duitsland een tijdschrift "Der Eisenbahner-Genealoge" van de Gruppen Familien- und Wappenkunde in de Stiftung Bahn-Sozialwerk.

Wat ik heb met spoorwegen? Veel en weinig. Veel, omdat mijn vader lange tijd als de nestor van de spoorwegenthousiastelingen in Nederland werd beschouwd en zijn spoorweghobby ongeveer 85 jaar van zijn leven heeft bedreven en wel op een uiterst degelijke manier.
Rond 20 boeken zijn van zijn hand verschenen, waaronder het afgebeelde. Daarnaast schreef hij ontelbare artikelen en hield hij lezingen in het binnen- en buitenland. In die 85 jaar heeft hij tienduizenden foto's gemaakt van alles, wat met spoor- en tramwegen te maken heeft en een groot deel van de wereld bereisd. Het liefst uiteraard per trein. En als kind ben ik vaak meegeweest. Toch heeft het treinenvirus geen vat op mij gekregen. Mijn belangstelling betrof veel meer de zeescheepvaart en later uiteraard familieonderzoek.

Geen opmerkingen: