Translate

8 februari 2008

Alvazaal (2)

Laatst gaf ik u les 1 over de Alvazaal. Nu volgt les 2:

Het pand met de Alvazaal was gevestigd aan de Marktstraat 7 èn de Hofstraat 1-7 in Arnhem. Beide straten werden met alle gebouwen in de omgeving in 1944 door oorlogshandelingen met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog moest het gebied dan ook compleet nieuw worden ingericht en opgebouwd. Daarbij werd besloten, de Marktstraat en de Hofstraat niet opnieuw in het straatbeeld op te nemen. Waar ze ongeveer hebben gelegen heb ik op bijgaand Google Maps kaartje, dat uiteraard de huidige sitatie weergeeft, ingetekend.

Het gebouw zelf hebt u al eerder gezien. Het was in feite een grote loods met een mooie voor- en achtergevel. Boven was kantoorruimte en ook een woning. Het tweede plaatje laat dit nog eens zien.

Op de derde prent ziet u de buurman: het Provinciaal Gouvernementsgebouw met nog net een stukje van de het gebouw van mijn overgrootvader. Het hek loopt gewoon door.

Maar ook bestaan nog afbeeldingen van het museuminterieur. Het vierde plaatje is daarvan een voorbeeld.


Wat zou ik graag het gebouw met de Alvazaal in het echt hebben gezien. Trouwens, de wijngroothandel was al in de jaren '30 verhuisd naar Amsterdam, waarna er een automobielbedrijf werd gevestigd.
Geen opmerkingen: